Кандидатът на опозиционния  Национален алианс за президент на Турция Кемал

...
Кандидатът на опозиционния  Национален алианс за президент на Турция Кемал
Коментари Харесай

Опозиционният кандидат за президент в Турция на посещение в Кърджали

Кандидатът на опозиционния  Национален алианс за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу, който е главният конкурент за поста на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще посети през днешния ден плътно обитаемата с български турци област Кърджали, оповестиха от централата на неговата Народнорепубликанска партия (НРП).

Предвижда се Кълъчдароглу и съпътстващите го да посетят и слагат венци пред паметника Тюркян чешма в село Могиляне, повдигнат в памет на момиченцето, считано за първата жертва на процеса по насилствената промяна на имената на българските турци през 1984 година от тогавашния комунистически режим.

Гостите от Турция ще посетят още Момчилград, където ще гостуват на общинското управление, а също и община Подкова. Вечерта те ще вземат участие в религиозна вечеря ифтар в Кърджали, на която се планува да участват локалните ръководители и доста поданици на града.

Кълъчдароглу ще бъде съпроводен от ръководители на някои от ръководените от НРП общини, които са побратимени с български общини, предава Българска телеграфна агенция. 

Посещението на опозиционния водач в България е на фона на идните на 14 май в Турция избори за парламент и президент. Една огромна част от гласоподавателите в Турция са с родословие от България и техният избор е от голяма важност за всяка една политическа мощ.

В този смисъл визитата на Кълъчдароглу в област Кърджали е възприемано като обръщение към гласоподавателите с български корени.

Преди Кълъчдароглу външният министър Мевлют Чавушоглу пък взе участие в ифтар в плътно популации с български турци град Шумен. В речта си Чавушоглу насочи особено приветствие от Ердоган, който е претендент за нов президентски мандат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР